Metodologia Teleskop


De ce avem nevoie de feedback-ul elevilor noștri?

Chestionarele de feedback reprezintă instrumente din ce în ce mai utilizate de profesorii preocupați de felul în care metodele, soluțiile și propunerile lor au impactul dorit în sala de clasă. Studiile arată că în procesul educațional, preluarea opiniei elevilor contribuie decisiv la imbunătățirea motivației acestora și la obținerea de rezultate mai bune în invățare. Platforma/aplicația Teleskop vine în sprijinul profesorilor pentru care noțiunea de "satisfacție a beneficiarilor educaționali" reprezintă nu doar un concept oarecare din fișele pe evaluare* de la final de an, ci are relevanță reală în învățare. Venim în întampinarea acestor colegi cu facilitățile pe care tehnologia ni le aduce la îndemână, obținând anonimitatea totală a respondenților, rapiditatea colectării răspunsurilor și ușurintă în urmărirea procesului la aplicarea sistematică a instrumentului.

Ce oferim?
Teleskop asistă cadrele didactice în acest demers de investigare, auto-evaluare și reflecție asupra învatarii, oferindu-le acces la:
- formulare pre-definite de feedback **
- confidențialitatea arhivei de chestionare/ formulare deținute de fiecare profesor utilizator
- un sistem de asistență online unde puteți primi suport din partea echipei tehnice
- un forum în care puteți intra în dialog cu experți în evaluare și cu colegi profesori, pentru a impartasi idei de utilizare si valorificare a rezultatelor obtinute.

Cum utilizăm aplicația/platforma Teleskop?
Pentru a putea genera formulare și a le distribui elevilor dvs, aveți nevoie de un cont de utilizator.

Construirea contului de utilizator
1. Descărcați aplicația pe telefonul propriu, utilizând linkurile de direcționare către Android sau iOS de pe prima pagină a site-ului. Puteți să vizualizați contul propriu și de pe laptop/tabletă pe www.teleskop.ro cu aceleasi date de logare.
2. Validați contul de utilizator prin accesarea linkului primit pe email. Intrați în cont folosind adresa și parola confirmate.
Orice tip de probleme tehnice întampinați, contactați-ne pe instant chat sau la adresa de contact.

Generarea unui formular și aplicarea la clasă
1. După validarea contului de utilizator, veți putea iniția din cont formularul de feedback, la finalul unei ore selectate de dvs, în funcție de tipul de oră și de obiectivele avute. În această variantă de start, aplicația Teleskop pune la dispoziție un formular A la final de oră, un formular B la final de capitol și un formular C la final de evaluare. Puteți vizualiza cele trei formulare din contul dvs. de utilizator sau de pe prima pagină a site-ului (formularul A)
2. Înainte de generare e important sa aveți acces la un grup de discuții al clasei respective (grup de whatsapp, facebook, alt tip) pe care sa puteți transmite linkul generat automat de aplicație. Puteți invita un elev să transmită linkul pe un grup deja existent sau puteti genera dvs un grup dedicat acestui proces.
3. Apăsați pe butonul "Formular nou" pentru generare. Selectați tipul de formular (A, B sau C) și timpul de expirare al formularului.
Alegeți un nume al formularului care să corespundă cu clasa/lecția predată și care să vă permită să îl recunoașteți ulterior dintre alte formulare. Data și ora se vor genera automat și vor fi asociate formularului arhivat în istoric.
4. Transmiteți linkul elevilor pe rețeaua de comunicare selectată. Odată transmis elevilor, ei pot completa răspunsurile la întrebări, iar rezultatele se colectează automat în telefonul dvs, la "Istoric". Timpul mediu de completare al unui tip standard de formular este de 1-3 minute.
5. Puteți vizualiza rezultatele și numarul de respondenți chiar în timpul completarii chestionarului de catre elevi. Un elev nu poate completa de doua ori formularul primit. Dacă unul din elevi nu are telefon sau conexiune, îi puteti oferi telefonul dvs (unui singur elev) pentru a își genera și el raspunsul, care se arhiveaza alaturi de celelalte, în mod anonim. Aparatul dvs poate asadar genera și el raspunsuri la 1 (un) chestionar.
6. Puteți vizualiza din "istoric" datele fiecarei clase. Țineți cont că în prim-plan veți vedea doar procentul cel mai mare obținut la fiecare întrebare. Dacă veți apăsa pe fiecare întrebare, veți putea vedea câți dintre respondenți au dat un anume punctaj sau altul, alături de toate procentele obținute.

Vă invităm să discutați periodic cu elevii dvs rezultatele obținute și să intrați în forumul de dialog alături de cu colegii dvs care utilizează aplicația și de experții care au venit alături de noi în acest demers.
Pentru că în educație este vorba în primul rând despre încredere.

Va mulțumim și vă dorim succes!
Echipa Teleskop
..........................

** În etapa urmatoare vom dezvolta aplicația prin oferirea de formulare diversificate.

*extras din fișa de evaluare a cadrelor didactice, capitolul 3.5.
Evaluarea satisfacţiei beneficiarilor educaţionali
Elaborarea unor instrumente de identificare a nivelului de satisfacţie a beneficiarilor
· Aplicarea unor instrumente de identificare a nivelului de satisfacţie a beneficiarilor şi interpretarea rezultatelor (chestionare)
· Valorificarea rezultatelor de tip feedback în activitatea didactică ulterioară

Contact

Platforma Teleskop este pusă la dispoziție profesorilor și scolilor în scopul îmbunătățirii calității actului didactic. Administrarea proiectului/aplicației este realizată prin intermediul asociației non-guvernamentale Mil Pasos Adelante / O mie de pasi înainte, cu sediul social în Buzău.